Feed

Heart...

by Wiznie Marzuki on Tuesday, September 12, 2006, under

090906-Filem genre romantic yg diarahkan oleh Hanny R. Saputra dan dibintangi oleh Irwansyah (Farel), Acha Septriasa (Luna), Nirina Zubir (Rachel) dll. Sebenarnyakan, sblm mengetahui kewujudan filem ini,wie terlebih dulu mdgr lagu Pencinta Wanita yg dinyanyikan oleh Irwansyah, wie tgk vclipnya…mcm best jer..d music agak catchy jugak n then, pegi bilik Rahah, dia suh dgr beberapa song yg dia dah dwnld…so,bile terdgr lagu MyHeart neh…adalah cket jatuh hati..muehehehe~ barulah tau OST Heart rupanya. Then, bila dah tgk sedutan film tayang kat tv3 tuh bsemangat lah nakg tgk nnt. Coz, tema nya walaupun mmg biasa jer bg filem2 indonesia..tp, still berjaya menambat hati wie utk pergi menontonnya... “antara erti cinta dan persahabatan”. Nak tau x…ari2 kan mmg wie suka lah melayan lagu MyHeart neh….hehe~ best sehh!!

Ianya bermula dengan kehidupan 2org kanak2 yg merupakan sahabat karib iaitu Farel dan Rachel yg merupakan gadis tomboy. Scene yg memperlihatkan betapa mesra dan eratnya ikatan persahabatan antara mereka berdua.. F n R bermain basketball, pastuh R panjat rumah pokok tuh…lalu R memahatkan sesuatu pd pokok tersebut. F pula mmg takut utk memanjat pokok so, xdiketahui olehnya apa yg telah R pahat pd pokok tuh. F ada mcuba nk panjat tp, he slip n jatuh…jalan cket then tetiba pengsan..R mula2 ingatkn main2 then panic..trus turun g dkt F…dgn keadaan teragak2 nak wat tindakan menyelamat CPR tuh…tetiba jer F sergah..cehh menipu!! Hehehe~ then, mereka mbesar mjd remaja. Babak dimana tercetusnya pkenalan F dgn L agak lucu. Cani, F nk cari komik2 terbaru kat kedai buku. Then, uncle tuh bagi sinchan..tp, F xnak.. uncle tuh bg komik terbaru yg lg lucu drpd sinchan katanya…In d same time, kita bley nampak tajuk buku tuh ‘Heart’, agak cantik covernya…pastuh…kat luar kedai tuh L baru sampai. Then, uncle tuh kata if nak beli buku neh boleh amik autograph dgn penulisnya Luna. Ada kat luar kedai tuh..so, bila F nampak jer L…mmg obvious sgt mcm kena Love at first sight… hehe~ trus aja dia amik buku tuh g kejar L…dptkan t/t…adeihhh~ masa neh byklah lawak2 nyer..dgn gagapnyer F waktu tuh…hahaha~ dahlah btau L dgn kondifennya komik Heart neh lebih lucu dr sinchan…L gelak jer… F pulak duk minta alamat rumah n no fon…pastuh sempat tuh mintak map ke umah L…dah xtau apa agakya nak ckp….hehehe~
Pastuh, dia g jumpa L…btau dah jumpa gadis ideal nya!! Aduh, R mmg agak berubah riak wajahnya…pastuh, duk bergurau plak sambil basuh keta tuh…main2 sembur air, buku dah basah, nampaklah F koyak bhgn L tulis td simpan dlm poket.

Dekat sebuah bar, R tgh baca komik Heart tuh…menitis air matanya, hah kan nampak sgt komik tuh sedey…mmg kena tipu F neh….hahaha~ pastuh F masuk bawa satu box…katanya nk bg hadiah utk L. dia tunjuk kat R dulu..rupanya clown yg timbul dr dlm kotak tuh…mmglah tekezut…F nkbg hadiah tuh coz dia duk sangkakan komik tuh lucu..hampeh tul…then, R btau yg komik tuh sedey jln citernye..mengenai pari2 yg sdg menunggu saat kematiannya..so, keesokan harinya, F g umah L…bawa hadiah lain..dia bawa lingkaran yg ada bunga2 daun2,pastuh ada pari2 jugak kot…nice lah!! L waktu tuh sdg mewarnakan lukisannya kt luar umah… pastuh mulalah sesi mengayat F neh….hehe~

Jalan citer neh mmg sepanjang masanye romantic pd awal citer nyer…coz sdg ingin bcinta lah katakan….antara babak2 romantik tuh perhubungan F n L neh…masa L minta F temankn ke suatu tempat…rupanya ke tasik naik perahu, L nak melepaskn kura2 yg dia ada ke tasik tuh coz dia nk bg sekor kura2 kat ctu ada teman xmcm dia yg keseorgn…. Pastuh, yg lawaknya.perahu bocor masuk air..diorg jatuh dlm tasik….tp, xper coz bukan dalam pun…katcni pun ada babak lagi..ehem ehem…lg babak romantic bile F bawa R naik gunung ngan L…suh L tutup mata,kira sampai 3 baru buka…then, surprisenya mkn ber2 sambil diiring nyanyian dgn petikan gitar... diorg duk suap strawberry…( tp, bukan cecah coklat thau!!..hahaha~) pastuh hujan turun…ada babak lg…ehem ehem..tp, xjd..hehe~


Yg kelakarnya babak dlm neh…bila F nkg meluahkan isihati kpd L…R drive sampai umah L…dlm jip, F btau xnak ada hutang kalu mati, so dia bayar lah hutang kat kolej dulu dgn R…yg lawaknya, mintak balik baki tuh…hahaha~ ada ke R lupa..blur jer… pastuh, F btau if L terima cinta dia..maka ini pertemuan yg terakhir F n R…tp, if L xterima cinta F, F mintak R langgar dia ngan jip tuh sampai mati… so,bila F pergi jumpa L n luahkn isihati…L btau yg F xkan faham situasi dia...F plak bkeras n trus mdesak agar L mbuat keputusan skang jugak.terima atau tidak…if tidak, then R akan langgar mati F… saje jer wat L serba salah nk wt keputusan…hampeh!! Tp, keputusannya L tolak dan dia patahkn symbol hati yg F bawa bersama tuh… apalagi…babak best lahhh!! R tekan minyak trus laju bawa jip nak kejar F…kata nak suh langgar mati kan…wakakakka~ padan muka F…pesal ngader2 btau g2…adeihh~ yg R plak serius duk kejar F…bersungguh tuh!! Then part kat tasik, L pangku F…coz td hasil kejar2 tuh F jatuh n luka..so, L pun plaster lerrr…barulah L btau dia sakit ‘surosis’ (btul ker?? Janji sakit tuh sakit Hati!!)

then, babak naik beskal turun bukit dgn budak2 lain….terserempak dgn sekumpulan biri2…nampaklah mula2 L mcm takut nak bdiri kat blkg beskal tuh, but then she’s happy n njoy d surprise lg… pastuh, masa kat kedai bunga tuh…sambil pilih bunga yg nak dibeli tp, L xtau yg mana satu….then, F cadangkan y not beli seeds jer…dpt tanam pelbagai jenis bunga… mmg L setuju bangat dgn cadangan tuh..diorg masuk dlm nak tgk seeds…pastuh L duk angan2 ckp2…F bg cincin tanda mereka akan tetap bersama….L nak sarung tp, xdpt masuk jari manis..so, F kata dia belikan utk jari kelingking…td, mmg L nk nangis dah xdpt sarung…jari lain baru bley…balik jer dr kedai bunga tuh…sampai dpn umah F, terjadinya.adegan yg korg nantikan ker?? Wahahaha~ ah hah xtau…

R demi nak cover perasaan dia cinta kat F tuh..dia pun mcm lah wat story kata dia pun ada meet jejaka ideal!! Asal F ajak main basketball, ada ngedate lah keje byk lah...padahal coverline hati menangis kat dlm…aduhh seksanye!! Pastuh part seedy lg, bila duk main basketball sorg2 dlm hujan lebat tuh…dlm masa yg sama F n L naik gunung...pastuh, ada part R nak try pakai feminine coz F suka girls yg feminine mcm L tuh.. so, R pun try… then, F nampak kat bilik tuh…dia tegur jugak..apa yg R buat neh?? Tp, R xendahkn persoalan tuh lalu berlari keluar sambil mbawa bola basketball tuh…pergi main sorg2 jer duk baling2…F plak follow jer then dia tny R..apa yg terjd?? Ada rasa takut kehilangan F ker…tp F terangkan dia xkan lupakan persahabatan mereka… R adalah teman terbaik F. In d same time, L dtg nak jemput F kuar…yg depa p nail beskal tuh lah.. so, on dway tuh R g berlari2 duk nak kejar jip yg F bawa tuh…sgt bersusah payah memanjat turun nail bukit…tp, tetap xberjaya kejar… mmg seedy saja lah babak R neh…kesungguhan dia melakukan..tp, tetap xkesampaian jugak tuh buat kita terharu tau… even, R sanggup g berjumpa dgn L bg menaikkan semangat L utk menerima cinta F…mmg R berjaya meyakinkan L… pastuh, ada part R btau kat F dia ada ngedate..padahal R ada jerk at gelanggang basketball tuh…bila R nampak F dtg main basketball, R lari naik umah pokok tuh…tp, F tuh bley plak ternampak kaki R yg trejulur kat pokok tuh…wekekeke~ xpsl2 jer kepala R kena ball yg dibaling F…aduhh!! F paksa R suh turun…F ckp yg R tipu dia btau ada ngedate walhal jejaka tuh xwujud pun…huahuahua~ R pun turun pokok takut jugak dpt sakit lg kena baling bola…erm, sampai je kt bwh tuh…R duk raba2 kepala sakit kena bola…pastuh tetiba jer jatuh pengsan… F mmg bajet R tipu ar..taktik lama katanya...so, F pun g kat jip dia nak tinggalkn R katc2…tp, sampai dpn lg dia toleh tgk R xbgn2,F pun trus g gpncang tubuh, cket lg nkwt CPR jugak…kena sergah!! Wakakakaka~ kan adil tuh!! Pastuh, R luahkn kat F, yg dia sedih coz jejaka yg dicintai tuh memilih gadis lain yg dicintainya…so, F pun bersimpati lah dgn nasib sahabatnya R tuh, tanpa mengetahui bahawa yg dimaksudkan adlh dirinya sendiri…

Klimaks!!! Pastuh, part F n L ehem ehem dpn umah tuh, dlm masa yg sama tanpa disedari mereka berdua, R turut menyaksikannya..Hati mana, perasaan mana lah yg xhancur luluh menyaksikan….aduhh, trus jer R lari tanpa arah tujuan naik bukit lah..merentas hujung dunia mana… dan jatuh di curam,lereng bukit!! Pastuh dlm masa yg sama jugak L nye bibir berdarah…F anta ke hospital…sampai situ L dirawat… F call papa L suh dtg hospital…. Dan lebih menyayat hati bila F dgr ada suara mengerang kesakitan di katil yg baru disorong masuk ke bilik yg sama dgn L berada… tekejutlah F bila ddapati suara tersebut milik R…dia bergegas ke katil…tny kenapa..apa dah jd..then, dia btau dia nak bsama L dulu..nnt dia dtg lg… dptlah kita lihat disini pilihan memihak pd cinta jugak bg diri F… mana xhancur lagi hati R mdgr pilihan sahabatnya itu.. papaL dtg, then R dirawat…penat n tertido… then,keadaan R plak masa F g melawat kat bilik tuh… R xnak makan apa yg disuap oleh ibunya sendiri…even dia xnak mkn pun dgn F suap…dia sgt berputus asa coz Dr btau 2belah kakinya perlu dipotong…F menenangkn R..btau dia akan tetap bersahabat n mjaga R…tp, xlama kemudian dia mintak diri nak tgk L…L dah tiada harapan utk sembuh melainkan ada penderma hati kata Dr. pastuh, L tetap bkeras nak balik duk umah, so Dr benarkan… bila F jumpa R..R mcm tido…F luahkan keadaan L yg memerlukan penderma hati… pastuh, dia mintak izin btau dia nak temankan L selg L hidup…so, dia pun tinggalkn R yg mmg nampak menitiskan airmata mdgr keluhan n permintaan hati sahabatnya itu… adegan kat umah L, nampak gembira dpt kembali ke umah..tgk benih dah mula tumbuh ada daun dah cket…papaL nampak kebahagiaan yg dikecapi oleh anaknya…pastuh, ada ketika waktu pagi tuh, F terima panggilan n nampak riak wajahnya terkejut mdgr biter dlm tefon tuh.. n masa yg sama L muntah darah lg…jatuh dlm bilik air..bgegas anta hospital… pastuh, nampak F ke kubur n nampak dr jauh ibu R kat kubur tuh..so, taulah kita R yg dah xde…ibu R menyampaikan sepucuk surat drpd R buat F…nampak part F menyorong kerusi roda diduduki oleh L…kiranya L dah sembuh lah kan…Isi surat masih dibaca kedengaran suara R…dan part kat gelanggan basketball yg dah lama tuh…kelihatan F,L dan anak kecil bmain basketball….then, F terpandang kearah umah pokok tuh, dan tergerak hatinya utk memanjat pokok tuh…boleh sgt walhal keadaan kayu pijak tuh ada yg k.o….sampai kat atas tuh, barulah dia tau apa yg dipahatkn oleh R pada masa mereka masih kanak2… “ Farel luv Rachel” dlm btk hati…citer habis cani jer lah…nampak mcm F menitiskan airmata… bagi R cukuplah dia tahu bahawa hati didlm bdn L adlh hati dia yg tulus mcintai F sahabat karibnya…

Truly kat cni, yg menyedihkan wie tuh sampai boleh cry adlh part bacaan surat n hayati jln cite btul2…huhuhuhu~ poyo jer nangis kan?? Tp, perasaan kan mudah tersentuh…so, xsalah kan mhayati Heart dgn baik… Perlu juga dinyatakan, filem ini kuat dgn adanya sokongan lagu2 n melodi2 yg ada sepanjang perjalanan cerita ini..dan falsafah2 cinta yg juga mjd kekuatan bg dialog filem ini.. Bg diri wie, mmg wie suka Heart neh…jln citer, lagunyer…mmg best!! Layan sesgt!! Tp,bagi sesetgh org mungkin xberapa suka kot..boring lah, sampai tertido lah, jiwang sgt lah…lorrr, namanya filem romantic…sah sah jiwang!! Stereotaip dgn filem lain?? Boleh diagak jln citer n kesudahannya?? So wut…minat setiap org mmg x sama..jadi, terpulanglah bagi siapa yg menontonnya utk menilai sejauh mana kehebatan filem Heart ini.. Tontonlah sendiri yer di pawagam berhampiran anda…atau korg nk beli vcd tutt…oopss~ hehe ;p ohyer, apa yg wie duk story neh, ikut my memory jer..xde lah ikut turutan citer…ada jugak cket ikut…hehe~ ok, njoy d movie buat sesape yg nakg tgk tuh…!!


2 comments for this entry:
  1. gravatar
    a.h.a.t

    minat sume org mmg xsama kan..mmg betul..klu x xkan ade yg sapai tertdo tgk movie HEART tu kan..kekeke..

  2. gravatar
    WiWie

    wakakaka~ :p hampessss.. pecah rahsia den.. ahakss

~:My Video List:~

Looking for something?

Search the Site

If you can't find what you are looking for, please leave a comment somewhere, subscribe to our feed and hopefully your question will be answered shortly, so please visit again!