Feed

my opinion thru dis pameran...

by Wiznie Marzuki on Thursday, September 14, 2006, under

Di UKM sekarang sedang berlangsungnya pameran “Seeds of Change” dari 11-15sept 06. Wie juz wanna share wif uols ere…


erm…wie tau korg xleh nya nak dtg ukm kan… walaupun korg xleh nak dtg tgk sekalipun, still korg mesti pernah tgk kan keadaan penduduk dunia yg miskin tuh… gambar kanak2 yg xcukup zat makan… pastuh, ngan penebangan pokok2 dlm hutan…pencemaran kat atas dunia neh hah toksah citer ler… so, the main point here yg wie nak sampaikan ialah kesedaran kita bukan sahaja sebagai rakyat Malaysia atau penduduk setempat…korg cuba pk korg sebagai seorg manusia, salah sorg dr seluruh penduduk dunia…jika kita masing2 mempunyai kesedaran tersebut dan mempunyai perikemanusiaan…pastinya kita akan tersentuh bila mendengar dan mengetahui tentang nasib BUMI kita sekarang neh…nasib saudara2 kita di luar sana… mereka juga menginginkan kebahagiaan seperti mana yang kita sedang nikmati sekarang neh… kadang2 pelik jugak bila kita masih lagi mengungkit dan berkata bahawa kita xpernah bahagia… erm, kenapa masih lagi tidak bersyukur dengan apa yg kita ada..walhal nasib org lain xsebaik nasib kita…maka bersyukur lah dengan anugerah2 yg telah dikurniakan buat kita semua… jika korg semua terfikir apa yg korg boleh lakukan utk BUMI kita? Cubalah fikir dengan sumbangan apa yang mampu kita berikan dan ianya akan mempengaruhi keadaan Bumi kita.. insyaAllah… Sebagai contohnya, dengan menanam pokok? Disini, wie nak ingatkan…jgn sesekali merasakan bahawa anda keseorangan….Kerana, dengan izinNYA andai korg semua bolehkongsi apa yang wie sampaikan neh kepada org ramai dan saling membantu, pastinya kita tidak akan keseorangan…Buatlah sesuatu untuk BUMI kita yg tercinta kerana…kita masih mahu menggunakan sumber2 yang terdapat padanya…Hargailah BUMI kita…jgn suatu hari kelak kita akan dapat krisis air kalau kita suka membazir air.. Ohye, ada sebuah negara tuh, kawasan hutan/ hijau yang ada di permukaan buminya telah tinggal hanya 2% dari keseluruhan yg pernah ada…kesian kan?? Even, kat sana pun diorg telah lama memulakan kegiatan menanam semula pokok2…so, kawan2 semua…Tiada istilah “lewat” dalam melakukan suatu kebaikan.. okiez.. (^_^)
erm..actually there's more...but setakat neh dulu yer... thanx 4 reading.. semoga dengan ilmu yang disampaikan ini akan menjadikan maklumat yang ingin disampaikan itu sekurang2nya berhasil...if xpun..korg atleast dapat tau jugak lah kan... if nak tau pasal seme neh dgn lebih lanjut... silalah layari laman web The Earth Charter itu sendiri... http://www.earthcharter.org then, kat ctu korg akan lebih memahami apa yang dimaksudkan dgn Piagam Bumi itu sebenarnya. okiez frenz... daaa~


0 comments for this entry:

~:My Video List:~

Looking for something?

Search the Site

If you can't find what you are looking for, please leave a comment somewhere, subscribe to our feed and hopefully your question will be answered shortly, so please visit again!