Feed

Pameran Inovasi & Kualiti anjuran KPM

by Wiznie Marzuki on Tuesday, September 12, 2006, under

Arini 090906.. dlm kul11 dah mula gerak dr umah bersama k’fy ke midvalley… kitorg nkg tgk filem Heart. Dlm kul1240 sampai, then trus naik atas g amik booked ticket kat kaunter… ada masa lg 30min utk masuk hall.. so, kitorg decide g tgk Pameran Inovasi & Kualiti kat aras3 Hall1. Pameran ini diadakan dr 9-11 sept06 dan bermula jam 10pg-9mlm. Ianya dianjurkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Pameran ini menjemput orang ramai bagi menyaksikan inovasi terkini dalam bidang pendidikan. Di pameran ini, wie dapat lihat penyertaan sekolah, matrikulasi… Booth pertama yg wie lawat, penyediaan kek, biskut…nyum nyum..nampaklah pelajar menghias kek dgn ising. Pastuh, tgk booth multimedia nampak pelajar mgunakan perisian2 komputer iaitu Adobe Photoshop, Adobe Freehand…bila tgk dgn mudahnya mereka boleh mengedit dan menggabungkan gambar2 yg cantik tuh..dgn sentuhan perisian…agak terasa lah gak coz smlm ada try guna AP tp, xreti lg..huhuhu~ malu gaks.. tp, xper coz apa2 pun yg kita lakukan semuanya bermula dgn pembelajaran sepertimana pelajar2 td pun bukannya trus pandai kan.. practice makes perfect kan.. so, berusahalah wie.. akan pandai juga nanti, insyaAllah. Kami ada juga singgah di booth sekolah teknik dimana pelajar2 disitu telah mencipta atau membuat suatu replica mcm taman jugalah..menggunakan Environmental Friendly C (EFC) yg diperbuat drpd bahan2 terbuang iaitu kertas dicampurkan dengan seramik dan terdpt juga bahan2 lain kot, tp..wie lupa. Maaf ye. Ohye, pelajar katsitu pun ada menerangkan ttg produk2 yg dibuat mgunakan bhn EFC neh..adalah kitorg tgk produk..hmmm, batu apa dah yg buat umah tuh.. jongkong ye? Hehe~ salah ampun ye… so, terpk lah kitorg kalu wat umah guna bhn EFC neh baperlah agaknya harga umah tuh..sure mahal kan.. mana xnye..bahan2 terbuang walau mudah didapati tp, proses nk buat tuh kan susah…pastuh ada mcm kerusi batu…cantik lak tuh… kreatif n inovatif sungguh pelajar2 skang neh…Alhamdulillah.

Disini juga wie dapati kebanyakan booth2 adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai yang hadir akan kewujudan system yang dibuat oleh mereka semua. Biasalah kan, sekarang neh apa sahaja urusan pejabat atau perkhidmatan lebih mudah dan sistematik jika menggunakan system berkomputer. Tetapi setelah mereka menerangkan serba sedikit mengenai system yang telah dibangunkan itu, wie dapati kebanyakannya masih lagi belum dibuat secara atas talian (online). Contohnya system buku teks sekolah. System ini amat memudahkan pengesanan buku teks. Yerlahkan, wie ingat lg dulu masa nak buat pinjaman buku teks, cikgu just suh isi orang then ikut bagi jer buku. Pastuh, kadang2 mmg buku yang diberi pinjam tuh hilang begitu sahaja. Opps, xkata lah wie yg hilangkan tau..ish ishh rasanya semua buku yang wie pinjam sekolah dulu dipulangkan dah..mudah2 an lah yer..hehe~ xhengat den.. so, system ini cara ianya beroperasi ialah dgn mggunakan kodbar yg terdpt pd buku2 tersebut so boleh lah buat tracking kan.. xderlah nnt if buku siA hilang coz dicuri siB then, siB td boleh plak mengaku buku dicuri tuh dia punya.. so, ini kan secara tidak langsung mendidik pelajar tuh sendiri agar menjaga barang yg telah diamanahkan kpd mereka.

Ada juga booth KolejMatrikulasiPP, menunjukkan system interaksi pelajar pensyarah…kiranya system yg dibina secara online neh lebih mengkhususkan kegunaannya utk para pelajar. System ini menyediakan kemudahan nota, forum, latihan dll utk kegunaan para pelajar. Ada juga booth yg mempamerkan kalkulator utk kegunaan guru2 maths peringkat menengah. Sekrg neh kan, pelajar2 dah dibenarkan mgunakan kalkulator saintifik, so guru pun perlu dilengkapkan dgn kemudahan yg sama..Cuma biasalahkan cikgu nye kalkulator canggih lah cket…ada kemudahan mbuat graf.pastuh keypad komp pun ada kat kalkulator tuh… dan bila kami tanya produk mana…pastinya bukan local lah…if local kan, bangga kami..hehe~ kami juga berkesempatan ke booth Petrosains…try2 solve mcm2 tricks katc2..alamak aiihhh…setelah beberapa kali mcuba..pastuh adalah abg tuh bg tips…then barulah berjaya..aparaaa!! hahahaha~ hampeh tul minda xkreatif langsung..huh… wakakaka~ lawak2…waktu pun makin mencemburui kami utk lebih lama berada disitu..ia memaksa kami supaya lekas beredar utk menyaksikan filem Heart…wahhh teruja tak?? Hehehehe~ sendiri mau hengat.. (“,)

So, apa yg wie dpt bila menyaksikan pameran sebentar tadi…erm, zaman sekrg neh if kita nak berjaya mmg xboleh dgn sekadar bergoyang kaki jer tanpa berbuat apa.. Kita kena mahir dlm bidang2 yg kita ceburi dan berfikiran kreatif n inovatif. Ini semua adalah utk kesenangan disamping mencapai kesempurnaan juga kejayaan dlm meniti kehidupan dan menghadapi dugaan n cabaran yg semakin mencabar minda. Lihat saje diri dibandingkan dgn pelajar2 sekolah td..jauh juga kena tinggal kan..aduhai makin bijak budak2 zaman skang…Menghadapi cabaran dlm era globalisasi neh, sememangnya kita harus melangkah jauh kehadapan agar walau xsetanding dgn negara maju pun, tp at least kita juga boleh berbangga dgn adanya pelapis2 ini yang semakin hari mencipta kejayaan di peringkat antarabangsa dan menaikkan nama Malaysia di mata dunia. Alhamdulillah.


0 comments for this entry:

~:My Video List:~

Looking for something?

Search the Site

If you can't find what you are looking for, please leave a comment somewhere, subscribe to our feed and hopefully your question will be answered shortly, so please visit again!