Feed

:HuTaNg??:

by Wiznie Marzuki on Wednesday, March 28, 2007, under

Hutang? Apa yg terlintas di fikiran korg? Adakah kad kredit atau cash? Tak kisahlah kan, kedua-duanya juga melambangkan duit dan boleh menyebabkan hutang. Bukankah hutang ini akan membebankan kita di masa akan datang? xabis ckp lg neh.. seandainya kita xdpt membayarnya semula, ha ok! Sebaliknya, bg wie ianya masih tidak mengapa seandainya kita dapat membayarnya semula. Sebolehnya dan sebaik-baiknya kawal lah nafsu kita drpd berbelanja secara berlebihan.. andai terpaksa menggunakan kad kredit cthnya utk urusan belian secara online, kegunaan emergency, barulah diguna kad tuh. If rasa mcm xperlu dan masih tidak bkemampuan utk memilikinya, maka jangan lah cuba menipu diri sendiri. Tp, bg wie kan, ada baiknya kad kredit neh dimiliki, tetapi ada syarat-syaratnya yg perlu digariskn agar mjd panduan utk diri. Hanya kita yg boleh mengawal diri, bersikap jujur lah pada diri tuh, xyah nak menipu. Korg sendiri tau interest yg dikenakan tuh byk kan? So, berpada-pada lah masa nk guna tuh. Erm,apa sebenarnya tujuan korg utk apply kad kredit neh ye? If setakat nk menunjuk ada kad jer, baik xyah.. kad lain pun berlambak lg…hehe.. Lagipun, memiliki kad kredit zaman skrg bukan lg lambang kekayaan, tetapi lambang hutang keliling pinggang.. Ramai muda-mudi zaman sekarang yg mendapat award bankrap. Tidakkah ianya menampakkan trend masyarakat skrg yg boros berbelanja dan gemar berhutang? Kan xelok tuh, muda2 lg dah bankrap, blum kawin lg xde duit.. ish ish ish…ahaks~ Itu ckp psl kad kredit, if hutang ngan cash plak? Jgn lah sampai pegi pinjam ngan along, seboleh-bolehnya pinjam lah dari org-org terdekat dgn kita. Korg xtakut ke pinjam ngan along tuh? Apa, takut?? Hah, tau pun!! If rasa mcm terdesak sgt pun, tolonglah jgn sekali-kali letak list along dlm senarai peminjam tuh.. Bahaya lah! Ish ish ish….Pesal hah?? Dah ada rasa mcm nk tempah batu nisan awal2 ker? Perghhh, kasar bahasa wie… Minta maaf yer.. tak berniat langsung nak kecilkan hati sesiapa pun. Tp, dah byk sgt kes yg kt dgr berkaitan along neh. So, kenapa masih mahu menempah bala? Tak cukup lagi ke dgn masalah hutang. Nak tambah lagi dgn berada dlm ketakutan kalau xdpt nk bayar hutang along tuh…Pagi td kt MHI, isu “Hutang dek Kad Kredit”, ada satu kes tuh sampai penghutang nk bunuh diri psl xde keje n xleh byr hutang. Aduh, jgn singkatkn pemikiran tuh.. Nyawa kita tiada galang gantinya.. Tak berbaloi langsung mati. Hutang dia RM5k, tp dgn keadaan dia xkeje dan mak sakit, dia xleh nk pk pjg. Tp, harga nyawa dia tuh RM5k jeke? Sesungguhnya, nyawa kita bukan milik kita sehingga kita boleh sanggup merampasnya dari yang hak. Ingatlah, byk lg jln penyelesaian yg lain andai kita rajin mcarinya. Luas kanlah pemikiran tuh, rajinkanlah diri meminta pertolongan dariNYA, ditunjukkan jalan kpd kita agar diselesaikan masalah kita tuh. Nafsu itu kan musuh dan bukankah jihad nafsu itu merupakan jihad yg tbesar di dalam diri kita?Kawal nafsu tuhhh, jgn memain woooo.. susah hidup nnt. Hehe~ Seandainya kt masih blum dpt mengawalnya, maka akan kecundanglah kita. Wie bukan apa, ckp hal neh pun coz ade hutang hampir RM122k, percaya tak? Hahahaha~ Gurau jer…Oklah, ini sebagai peringatan buat diri wie sendiri dan juga bagi yg membaca. Terima Kasih yer.


0 comments for this entry:

~:My Video List:~

Looking for something?

Search the Site

If you can't find what you are looking for, please leave a comment somewhere, subscribe to our feed and hopefully your question will be answered shortly, so please visit again!