Feed

~Duit~

by Wiznie Marzuki on Thursday, May 14, 2009, under

1) berapakah jumlahnya?
ada sesiapa yg berjaya meneka dgn tepat jumlahnya?


2) bagaimana pula dengan yang diatas ini dan yang dibawah ini..
berapakah jumlahnya yang sebenar dengan tepat?

DUIT? bila bercakap mengenai duit.. semua orang jadi teruja.. mereka mula memikirkan bagaimanakah caranya untuk menambah hasil pendapatan mereka setiap hari.. pelbagai cara mereka lakukan untuk mendapatkan duit ini.. manusia boleh bertambah semangatnya kerana duit.. boleh luntur juga semangatnya kerana duit.. boleh kaya kerana duit.. juga boleh jatuh miskin kerana duit.. duit ini boleh menjadikan manusia itu ingat kepada penciptanya dan juga boleh membuat manusia lupa kepada penciptanya.. terlalu asyik mengejar duit ini dan tidak menghiraukan perkara lain akan menyebabkan manusia menjadi insan yang pentingkan diri sendiri yang akhirnya kelak akan memakan diri.. mengikut nafsu yang melampau2 juga akan menyebabkan manusia rosak binasa.. jadi, janganlah kita menjadi hamba duit.. ya, benar.. duit perlu dicari.. tp, bukanlah dengan cara yang melampau.. ikutlah daya usaha dan kemampuan diri.. seimbangkanlah keperluan samada di dunia mahupun di akhirat kelak.. wasatiah dalam kehidupan itu penting.. maka beringat2lah kita agar tidak terjebak dalam nafsu cintakan duit.. sekian, terima kasih.7 comments for this entry:
 1. gravatar
  Anonymous

  amboi3x .. banyaknya .. wuweet .. yummy!!

 2. gravatar
  WiWie

  ngeh ngeh ngeh.. i wish that i could spend it.. so, i'll be proud to say that is mine!! but then, sadly its not.. ianya bakal berpindah tangan jugak nnt.. huhuhu.. sedey neh.. :p hahaha~

 3. gravatar
  Anonymous

  bestnye kalo dpt duit byk tu..hehe..rindu wiz!

 4. gravatar
  WiWie

  hye fizah.. hehe.. how i wish la.. kalau ade rezeki, sape tau kan.. miss u too la mydear fren.. :) thanx.

 5. gravatar
  ali aman

  perrgghh...adoi..mabuk jap mate ni..

 6. gravatar
  WiWie

  hye Ali.. mabuk mata eh.. teka ler bape tuh.. ekekeke... ;)

 7. gravatar

~:My Video List:~

Looking for something?

Search the Site

If you can't find what you are looking for, please leave a comment somewhere, subscribe to our feed and hopefully your question will be answered shortly, so please visit again!